Традиційний святковий стіл не лише на Закарпатті важко собі уявити без м’ясних страв: запашної ковбаски, смачної печені чи домашньої шинки. Українці здавна звикли і самі ласувати ними, і гостей частувати. Тому добрий господар вважав своїм обов’язком заготовити усе це їстівне добро заздалегідь, аби не зганьбити себе перед сусідами чи родичами.
У часи наших бабусь до свят навіть різали вгодованого кабанчика. Нині з цим простіше – крамниці та ринки пропонують широкий асортимент м’ясної продукції. Ось, правда, з якістю не все так просто. Не скрізь і не завжди вона відповідає потребам споживачів та нормативним показникам. Тож купівля таких продуктів у багатьох сім’ях – це добре налагоджений механізм, що відпрацьовувався не один рік.
Поцікавившись з цього приводу думкою багатьох краян, дійшли висновку: значна частина людей надає перевагу м’ясній продукції домашнього виробництва, тобто привозить її від родичів або знайомих із сільської місцевості. Друга категорія покупців (і таких більше) давно собі облюбувала торговельні точки, де знайома тітонька у білому фартушку вважає їх постійними клієнтами і не посміє «всунути» неякісний товар. Дехто сподівається лишень на себе. Зокрема, упевнений: якщо дата та інформація на упаковці не відповідають дійсності, то запах і вигляд продукції відразу видасть її.
За тим, щоб у крамниці чи на ринки не потрапляв неякісний або невідомого походження товар, дбають відповідні державні служби. Як зауважив, начальник сектору ветеринарної міліції УМВС Закарпатської області Володимир Луцак, співробітники очолюваного ним підрозділу постійно контролюють дотримання всіма суб’єктами господарювання, незалежно від форм власності та підпорядкування, норм ветеринарно-санітарного законодавства. У першу чергу перевіряються ті господарства, діяльність яких пов’язана із утриманням, забоєм і переробкою тварин та тваринної продукції. За минулий рік, наприклад, правоохоронці перевірили понад 340 підконтрольних об’єктів. Серед них підприємства, що вирощують велику рогату худобу, свиней, рибопереробні підприємства, ринки, пункти громадського харчування, заклади масового відпочинку, оптово-продовольчі ринки та торговельні бази і холодильники, ветеринарні аптеки, м’ясопереробні підприємства тощо. Внаслідок проведених перевірок було виявлено понад 60 правопорушень і складено 55 приписів для їх усунення.
Подібні заходи здійснено і в першому кварталі цього року, під час яких зафіксовано дев’ять випадків порушення чинного законодавства. Так, в одному із свинокомплексів Мукачівщини тамтешні працівники не подбали про вчасне очищення гноєсховища. А все через те, що система каналізаційних каналів застаріла і потребує негайного облаштування. Керівник цього комплексу поніс відповідне адміністративне покарання.
Не вельми привабливою виявилася ситуація на відомому «зеленому ринку», що на вулиці Корятовича в Ужгороді. Мало того, що тут частенько окремі сільські господині влаштовують стихійний продаж домашньої молокопродукції і птиці, не все гаразд, як з’ясувалося, і з офіційною торгівлею. Під час обстеження кількох торгівельних точок виявилося, що семеро осіб намагалися разом із сертифікованим товаром реалізувати ковбасні вироби, куряче м’ясо та фарш, на які були відсутні відповідні ветеринарні документи, що підтверджують походження та якість товару.
Нехтували ветеринарними вимогами, як засвідчила перевірка, і працівники птахогосподарства на Виноградівщині, свиноферм на Берегівщині та Мукачівщині. Їх керівників також притягнуто до відповідальності.
А скільки випадків спритним ділкам вдалося приховати від міліцейського контролю. При цьому відверто дивує байдужість і безпечність як з боку деяких підприємливих краян, котрі намагаються заробити «ліву копійку» і оминають усілякі перевірки, так і самих споживачів, котрі відважуються купувати продукцію тваринного походження дешевше, не будучи цілком упевненим, що вона не становить загрозу їх здоров’ю.
|