Субота, 04.05.2024, 19:09
Приветствую Вас Гість | RSS
Главная | | Регистрация | Вход
Меню сайта
Форма входа
Поиск
Календарь
«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29
Архив записей
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всього відповідей: 39
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Облако тегов
    Лозівська районна державна лікарня ветеринарної медицини
    Главная » 2016 » Лютий » 3 » У 2015 році створено законодавче підґрунтя для ефективного реформування системи безпечності харчових продуктів в Україні
    10:23
    У 2015 році створено законодавче підґрунтя для ефективного реформування системи безпечності харчових продуктів в Україні
    pravo_tijden.jpg

    З метою створення ефективної системи державного контролю та нагляду за безпечністю харчових продуктів прийнято Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», який набрав чинності 20 вересня 2015 року. Це законодавче підґрунтя для подальшого реформування системи безпечності харчових продуктів, - наголосила заступник директора департаменту ветеринарної медицини – начальник управління ветеринарно-санітарної експертизи та безпечності харчових продуктів Держветфітослужби України Ольга Семенчук під час наради Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України за підсумками роботи за 2015 рік.

    За її словами, зазначений закон усуває питання дублювання функцій держорганами, визначає функції компетентного органу, який несе повну відповідальність за здійснення державного контролю та нагляду за безпечністю харчових продуктів на всіх етапах їх проходження «від лану – до столу». Крім того, встановлюється відповідальність операторів ринку харчових продуктів та представників органів влади за порушення вимог законодавства у відповідній сфері.

    За словами Ольги Семенчук, у результаті проведеної роботи у 2015 році було оптимізовано кількість перевірок операторів ринку, зменшено кількості дозвільних документів, які в певній мірі впливали на роботу бізнесу.

    Разом з цим, Україна розпочала активний процес наближення законодавства в сфері санітарних та фітосанітарних заходів до міжнародних вимог, зокрема Європейського Союзу. З цією метою проведено роботу з підготовки та погодження проекту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV «Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею» Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони». Основою для розробки Стратегії є Розділ 12 Acquis Communautaire (акти законодавства Європейського Союзу в сфері безпечності харчових продуктів, санітарних та фітосанітарних заходів).

    Експерт також наголосила, що за результатами діяльності Держветфітослужби забезпечено здійснення державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду за діяльністю потужностей (об’єктів) щодо забою тварин, виробництва, переробки та обігу необроблених харчових продуктів тваринного походження, неїстівних продуктів тваринного походження. 

    Так, при здійсненні державного контролю на м'ясопереробних підприємствах протягом 2015 роки було проведено понад 535 млн. експертиз. У той же час державними лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках України торік проведено ветеринарно-санітарну експертизу 16,6 млн. партій продуктів тваринного та рослинного походження. «Це дало можливість уникнути харчових отруєнь, не допустити ускладнення епізоотичної та епідеміологічної ситуації в державі, а також забезпечити споживачів безпечними та якісними харчовими продуктами», - наголосила Ольга Семенчук.

    Крім того, продовжується робота з виконання планів державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та інших забруднювачів у живих тваринах та продуктах тваринного походження, що є однією головних вимог доступу української продукції до ринків Європейського Союзу. Так, станом на 1 січня 2016 року Україна включена до переліку третіх країн, які мають схвалені плани державного моніторингу щодо молока, яєць, меду, свійської птиці та аквакультур. За словами Ольги Семенчук, впродовж минулого року проведено 7 661 лабораторне дослідження саме за цією програмою.

    За словами експерта, значним досягнення в 2015 році стало схвалення 10 українських потужностей, з яких дозволяється експорт молока та молочних продуктів в країни-члени ЄС. Список потужностей оприлюднене на офіційному веб-сайті Єврокомісії.

    Просмотров: 415 | Добавил: Юрьевна | Рейтинг: 0.0/0
    Всего комментариев: 0
    Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
    [ Регистрация | Вход ]
    Безкоштовний хостинг uCozCopyright MyCorp © 2024